Kardinalregel

Unvik så mycket som möjligt att rengöra optiska ytor. Skydda dom både när dom används och när dom inte används mot damm och fukt. De flesta optiska ytor är idag försedda med s.k.coating men det betyder inte att dom är osårbara. Regndroppar som får torka på ytan kan sätta fula fläcker som är i det närmaste omöjliga att få bort.
Rengör endast när du kan konstatera att damm och partikler påverkar seendet genom linsen. Genom att alltid skydda och underhålla ditt instrument skall du inte behöva rengöra din optik särskild ofta.

Okular

Okularen är utsatta för råare behandling än annan optik. Men när man tänker på den slutliga bild som teleskopet skall leverera så är resultatet avhängigt av den svagaste länken i systemet ej den stakeste, och ett dåligt okular kan utan vidare fördärva resultatet från även det bästa objektiv hur lätt som helst.

Undvik att få dagg på linsytorna. Om dagg likväll har kondenserat på linsytorna skall man inte torka bort den utan låta den förångas vid lätt uppvarmning med en hårtork eller liknande.

Linser bör rengöras så sällan som möjligt och endast när de är fullständigt torra. Först borstar man noggrannt med en mjuk pensel eller blåsar med torr luft, ( Blås inte med munnen!) för att säkra sig att all damm är borta, varefter de kan rengöras med en ren mjuk duk och ett minimum av tryck, evt kann man andas lått på linsytan innan man torkar med duken, Linser av flintglas repas lättare än sådanna av kronglas därför bör man vara speciellt försiktig med dem.

Okular som inte användas skall opbevaras i en dammtätt och lufttätt behållare av lämpligt slag.

Refraktorobjektiv

Objektivet på dit teleskop är viktigt och bör skyddas med en linshuv när det inte användas. En dagghuv kan vara bra att ha pä sitt objektiv.

För rengöring använder man en mjuk pensel gärna i kombination med en blåsbold för att ta bort damm lösa partikler varefter man kan använda en mjuk duk på linsytan med lätt tryck (ex v. en ren näsduk som blivit tvättat många gångar.) Använd rengörningsvätska mycket restriktivt.

Om du likväll vill använda rengörningsvätska kan du prova med ex.v isopropylalcohol, eller någon ”Lenscleaning” sats som finns hos vällsorterade fotoaffärer.

Låt inte regndroppar torka på linsytan. Gnid inte av dagg på en kall linsyta utan låt objektive få värmas upp så försvinner daggen lätt.

Spegelobjektiv

För att komma åt spegeln i en reflektor måste man i regeln ta ur spegelcellen vilket kann betyda att instrumentet måste omkalibreras. Det är därför all ide att skydda optiken när instrumentet inte används.

Aluminiumbeläggningen på ett spegelobjektiv är lika ömtåligt som de flesta andra optiska ytor och bör behandlas på samma sätt, dvs att man med en mjuk pensel och en blåsbold eller annan lättare tryckluftanordning skaffar bort damm och lösa partikler. Därefter får man avgöra om det behöves en tvättning med vätska. Torka inte spegelytan med duk utan tvätta hellre.

Vid tvättning av spegelytor läggas spegeln lämpligen i ett kärl som är 4-5 cm större i diamrter än spegeln och som är så djupt att när spegeln vilar på ett underlag på ca 2 cm det är möjligt att få vattenytan till att stå ca 1 cm över spegelytan. Vattnet som får vara ljummigt tilsättas litet vanligt diskmedel. Efter att ha fått verka en stund kan ytan svabes lätt med en ren trasa eller en stor bomullsudd. Spegeln skyllas upprepade gånger i vanligt ljummigt vatten, varefter detta hälles bort. Proceduren upprepas nu med destillerat vatten evt tillsat litet vätmedel ex.v Agepon eller liknande vätmedel) och ställas på kanten för torkning på ett skyddat ställe.

Använd gärna gummihanskar så du unvikar fingeravtryck på spegelytan.

- Svend Müller ASTB