IMG 1121smTrots en mulen himmel blev årets Astronomins dag och natt (ADON) en kväll att minnas. Efter den lyckade invigningen av observatoriets nya rymdskulptur startade kvällsprogrammet kl 19 och höll på till kl 23. David Lenas skolklass från Höganäs var på besök och blev kvar hela kvällen och utgjorde därmed en viktig del av vår talrika publik.

IMG 1145smÅrets tema för ADON var Vintergatan, vilket också återspeglades i vårt program. Först ut var Tomas Diez som berättade om vad som egentligen döljer sig i vår egen galax, Vintergatan. En stor auktoritet på stjärnbildning, astronomiprofessorn Gösta Gahm från Stockholm, tog därefter över under rubriken "Den blossande Vintergatan".

Peter Larsson berättade om hur man kan göra spännande astronomiska observationer med enkla medel och fick tillfälle att för första gången visa upp våra nya teleskop, som sällskapets medlemmar nu har möjlighet att låna för att testa på egen hand.

Parallellt med dessa föredrag höll Olle Frykstam specialvisningar för barnen i rummet bredvid. Med hjälp av ett simuleringsprogram tog han med dem på en spännande resa bland planeter och stjärnor.

Sedan var det dags för våra Amerikaresenärer att ta över. Erik Johansson gjorde sin 21:a solförmörkelseresa och Kjell Westman sin första.  Kjells fantastiska video visade även ett överraskande inslag - ett flygplan som passerade rätt över den förmörkade solen.

Tomas Diez hade bokat in tid på ett fjärrstyrt teleskop i södra Spanien (där vädret var bättre!) och gjorde en imponerande uppvisning av realtidsobservationer av flera vacka vintergatsobjekt. Ulf R Johansson berättade anekdotiskt om vår stora skånska förebild, Tycho Brahe, som ju även finns på plats i oobservatoriet  i sina eleganta kläder.

IMG 3654smKvällens höjd-, tillika slutpunkt, blev den unika intervjun med Dan Michalik, lundaastronom, som sedan en tid tillbaka arbetar på Amundsen-Scott Research Station vid själva sydpolen. Vi hade förberett en intervju där Dan via telefon från sydpolen gav  sin fascinerande berättelse om vad han gör där och hur det är att leva på sydpolen. Denna exotiska intervju blev förstås entusiastiskt mottagen av den fulltaliga publiken. Gymnasieeleverna från Höganäs var kvar och fick tillfälle att ställa frågor till Dan i denna live-intervju. Till sist blev det även möjligt att använda Skypekommunikation och avslutningsvis fick Dan följdriktigt kvällens i särklass största jubelapplåd.     

 

Några bilder från kvällen:

 

MIrja Markkula fångade stora delar av kvällen med sin videokamera. Det ännu oredigerade materialet finns tillgängligt på Youtube, men också via länkarna nedan:

 

  

 Kvällens program

Tid

 Titel

Föredragshållare

17.00 Observatoriet öppnar  
17.30 Invigning av rymdskulpturen "2007 OR10"
Inbjudna gäster
19.00 Introduktion av kvällen Peter Linde
19.10 "Vad finns i Vintergatan?" Tomas Diez
19.10 Resa till planeterna (för barn och barnbarn i lilla salen) Olle Frykstam
19.30 "Den blossande Vintergatan" Gösta Gahm
20.00 Teleskop för nybörjare Peter Larsson
20.00 Resa till planeterna (för barn och barnbarn i lilla salen) Olle Frykstam
20.30 Solförmörkelsen i USA – ögonvittnen berättar Amerikaresenärer
21.00 Fjärrstyrda observationer med teleskop i Spanien
Tomas Diez
21.30 "Tycho Brahe - vem var han?" Ulf R Johansson
22.00 “Astronomi från Sydpolen”, live-intervju från Amundsen-Scott basen Peter Linde/Dan Michalik
23.00 Observatoriet stänger