IMG 9062

 

Sten K Johnsons stiftelse har tilldelat observatoriet ett större stipendium att användas till uppgradering av vårt fjärrstyrbara teleskop. Nyligen fick sällskapets ordförande glädjen att tillsammans med många andra stipendiater ta emot beviset på detta vid en ceremoni på Ekonomicentrum i Lund.

Totalt 7.4 miljoner kronor delades ut till 61 mottagare i en rad olika projekt inom flera ämnesområden. Vår ansökan var i kategorin Utbildning och vårt stipendium var på 97 500 kr, det nästa största enskilda bidraget observatoriet någonsin mottagit. Medlen är avsedda för en kraftig uppgradering av vårt fjärrstyrbara teleskop.  Det nuvarande systemet invigdes 1999 och ett antal unika skolprojekt har genomförts sedan dess. Det har dock successivt blivit allt svårare att använda, med både mekaniska och elektroniska problem. Tidigare under våren fick vi igenom en annan ansökan till Malmö Förskönings- och Planteringsförening, vilket har lett till att vi kunnat ersätta den föråldrade Apogee 7 CCD-kameran med en modern CCD-kamera, nämligen en SBIG - STT-8300.

Vi tittar nu på att ersätta själva teleskopmonteringen, som hittills varit en Paramount 1100, en av de första modellerna som såldes till Europa.

Sten K Johnson var en betydelsefull mecenat som avled i förtid 2013. Hans breda intressen inom kultur, utbildning, musik och naturvetenskap återspeglas i de områden som stiftelsen premierar. Vårt projekt är sammanfattat här av stiftelsen tillsammans med andra utbildningsprojekt.

Cassiopeiabloggen var först med rapport från utdelningen, Sydsvenskan rapporterade om detta den 19 juni.

 

Foto: Eva Dagnegård