Jorden är nu på väg att korsa ett stoftmoln i rymden som orsakar fler stjärnfall än vanligt. Det är meteorsvärmen Perseiderna som återkommande har ett maximum runt  10-13 augusti.  Observatoriet kommer att ha öppet för allmänheten för att guida på himlen och dessutom visa stjärnhimlen genom teleskop. Här finns vägbeskrivning.

Öppethållandet är på torsdagen den 11 och fredagen den 12, båda dagarna med start kl 21.30.

Meteorer ser man bäst för blotta ögat, men tag gärna med en kikare. Varma kläder kan också vara ett gott tips.

Vi bjuder också på laserguidning på stjärnhimlen och en titt genom teleskopen. De kommer att vara inställda på månen, Saturnus och på olika Deep Sky-objekt. Stjärnbilder, intressanta kikarobjekt och blotta-ögat objekt kommer att pekas ut av handledare. Dessutom kommer flera satelliter att passera på himlen, däribland den spektakulära internationella rymdstationen (ISS), kl 21.41 den 11 aug. Inomhus ges ett miniföredrag om meteorsvärmar och vi kommer via Internet visa hur man lyssnar på inkommade meteorer.

Båda dagarna, ca kl 21.30 hålls ett föredrag särskilt riktat till barn. Även vid molnigt väder är det öppet, då i huvudsak med inomhusaktiviteter.

Observationer av Perseiderna störs i år något av månens ljus, dock kan ljusare meteorer alltid ses.  Allra bästa observationstiden är efter midnatt fram mot gryningen, 11 - 13 augusti.

 

Vad är en meteor?

Meteorer är stoftpartiklar som med hög hastighet, ofta tiotals kilometer per sekund, kolliderar med jorden och genom friktion mot jordatmosfären hettas upp och förångas. Detta ser ut som ett snabbt ljusspår (någon sekund) som rör sig över himmeln. En större partikel ger ett kraftigare ljussken, men endast i sällsynta fall når föremålet marken (meteorit).

Meteorsvärmen Perseiderna återkommer årligen i augusti månad. De orsakas av att jorden passerar i närheten av kometen Swift-Tuttles banplan, i vilket stoft från kometen har ansamlats. Kometen själv finns fortfarande kvar och kan vid sällsynta fall komma nära jorden. År 4479 beräknas kometen komma inom ett avstånd av ca 6 miljoner km och sannolikheten för en kollision med jorden då uppskattas till 1 på miljonen.

 

Några bilder från 2015 :

IMG 1250

Jon Saalbach berättar om meteorer i allmänhet och Perseiderna i synnerhet.

IMG 1252

Samling på gårdsplanen för att spana uppåt.

IMG 1260

Andreas Svenning laserguidar på stjärnhimlen, närmare bestämt stjärnan Arcturus.

/PL