Jorden är just nu på väg in i ett stoftmoln i rymden som efterhand orsakar fler stjärnfall än vanligt. Det är meteorsvärmen Perseiderna som har ett maximum runt 11-12 augusti.  Observatoriet kommer att ha öppet för allmänheten för att guida på himlen och dessutom visa stjärnhimlen och planeter genom teleskop. Här finns vägbeskrivning.

 

 

Öppethållandet är på torsdagen den 11 och fredagen den 12, båda dagarna med start kl 21.00. Vi stänger någon gång vid 00.30 tiden.

 

OBS: Parkeringsytorna är mycket begränsade. Besökare ombedes att om möjligt parkera nere i Oxie och promenera uppför backen mot vattentornet och observatoriet.

 

Meteorer ser man bäst för blotta ögat, men tag gärna med en kikare. Varma kläder kan vara ett gott tips. Vi bjuder också på laserguidning på stjärnhimlen och en titt genom teleskopen. De kommer att vara inställda på olika stjärnhopar, nebulosor och galaxer, men vi hoppas också kunna visa planeterna Jupiter och Saturnus. Stjärnbilder, intressanta kikarobjekt och blotta-ögat objekt kommer att pekas ut av handledare. Dessutom kommer satelliter att passera på himlen. 

Observationer av Perseiderna görs bäst mot en mörk stjärnhimmel. I år får vi störningar från månens ljus men ljusa meteorer ser man ändå.  Allra bästa observationstiden är faktiskt efter midnatt fram mot gryningen, 11 - 12 augusti.

Vi öppnar alltså kl 21 båda kvällarna. Ca 21:30 berättar vi vad Perseiderna är för något och presenterar lite vår verksamhet, Parallellt ger vi en separat barnanpassad berättelse om stjärnfallen. Det kommer också att bli ett kortföredrag om hur man fotograferar meteorer.    

 

Välkomna!

 

 

Vad är en meteor?

Meteorer är stoftpartiklar som med hög hastighet, ofta tiotals kilometer per sekund, kolliderar med jorden och genom friktion mot jordatmosfären hettas upp och förångas. Detta ser ut som ett snabbt ljusspår (någon sekund) som rör sig över himmeln. En större partikel ger ett kraftigare ljussken, men endast i sällsynta fall når föremålet marken (meteorit).

Meteorsvärmen Perseiderna återkommer årligen i augusti månad. De orsakas av att jorden passerar i närheten av kometen Swift-Tuttles banplan, i vilket stoft från kometen har ansamlats. Kometen själv finns fortfarande kvar och kan vid sällsynta fall komma nära jorden. År 4479 beräknas kometen komma inom ett avstånd av ca 6 miljoner km och sannolikheten för en kollision med jorden då uppskattas till 1 på miljonen.

 

 

/PL