adon2019tema

Lördagen den 28 september är det åter dags för astronomins dag och natt i hela Sverige! Det är Svenska Astronomiska Sällskapet som tagit initiativet och vill ta universum till folket!

TBO medverkar naturligtvis och håller öppet hus denna lördag kl 19-23. Årets tema är "Räkna stjärnorna" som är ett enkelt att uppskatta ljusföroreningar i himlens bakgrund.  I ett antal spännande kortföredrag kopplar vi till temat och dessutom till det senaste inom rymdfarten!

 

Vid klart väder skjuter vi undan taken och ställer in teleskopen mot universum. Det blir laserguidning på stjärnhimlen, stjärnhopar, nebulosor och galaxer i teleskopen! Passa på att se planeterna Jupiter och Saturnus i våra fina teleskop! 

I alla väder: Vi tar särskilt hand om barnen, de reser till planeterna tillsammans, medan de vuxna sitter i stora salen och lyssnar på korta föredrag om aktuella teman. Vägbeskrivning.

Alla hälsas hjärtligt välkomna!

 

Varje föredrag varar ca 20 min med en kort paus emellan. Barnprogrammen sker parallellt med de övriga föredragen.

Preliminära programmet ser ut så här:

 

 Program

      
Tid

 

 Titel

 

  Föredragshållare

 

18.30

Observatoriet öppnar

 

   
19.00    

Introduktion ADON – Tema Räkna stjärnor

Välkommen till Tycho Brahe-observatoriet och Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe. Årets tema är projektet räkna stjärnor och vi berättar vad det handlar om och hur man gör.

  Peter Linde
 

Stellarium – Natthimlen i din ficka 

Har du någon gång funderat vad det egentligen är för stjärna som lyser så starkt på himlen? Vi ger en introduktion till programmet Stellarium som simulerar natthimlen. Med Stellarium kan du identifiera olika objekt på natthimlen och titta på hur himlen kommer att se ut vid valfri tidpunkt. Stellarium är gratis och finns såväl för smartphone som för dator. 

  Peter Linde
  Resa till planeterna (för barn och barnbarn i lilla salen)   Peter Hemborg/Olle Frykstam
 

Extrema objekt – En resa i vårt solsystem med Universe Sandbox 2

Spelprogrammet Universe Sandbox 2 simulerar universum med riktig fysik. Vi åker på en rundtur i vårt solsystem och besöker de mest märkvärdiga objekten.

  Tomas Diez
 

Observationer av variabla stjärnor

En del amatörastronomer har mångårig erfarenhet av att observera variabla stjärnor. Variabla stjärnor ändrar över tid sin ljusstyrka. Vi får lära oss om varför detta sker, hur man bestämmer stjärnans magnitud och vilken viktig betydelse amatörastronomer har inom detta fält.

  Ulf R Johansson
  Resa till planeterna (för barn och barnbarn i lilla salen)   Peter Hemborg/Olle Frykstam
 

TBO Deep Field

Hubbleteleskopet har tagit en ikonisk bild av det avlägsna universum (Hubble Deep Field). Hur långt ser man i Oxie?  Vi jämför med egna bilder och gör ett försök att i realtid göra motsvarande observation med ett fjärrstyrt amatörteleskop i Spanien. 

  Peter Linde/Tomas Diez
 

Helikoptrar i solsystemet

För första gången har nu utvecklingen kommit så långt att vi kommer att flyga en helikopter och en drönare i vårt solsystem. Helikoptern kommer att flyga på Mars redan nästa år och drönaren kommer flyga på Saturnus största måne Titan på 2030-talet.

  Tomas Diez
 

Ad Astra – Trailer och recension

Senaste rymdfilmen från Hollywood. Vi recenserar och visar trailer.

  Tomas Diez

 

23.00

 

Observatoriet stänger

   

 

Välkomna till en annorlunda lördag i stjärnornas tecken på observatoriet i Oxie och bli fascinerad!