DSC0064

 

Nu börjar höstens måndagsvisningar för allmänheten. Varje stjärnklar måndag är det öppet, till en början startar visningarna kl 20.00, sedan efterhand startar de kl 19. De varar 1-2 timmar, beroende på antal besökare, etc. Se kalendern till höger ("På gång") för aktuella tider. Sista måndagen i varje månad är visningarna speciellt avsedda för barn och startar kl 19 oavsett väder. För vägbeskrivning se här eller här. Gratis entré och ingen föranmälan! Men bara öppet om  det är stjärnklart!

 


pict0015Hur går det till?

Det är observatoriets stora Meade-teleskop som används vid visningarna. Det är en särskild sorts spegelteleskop (s k Schmidt-Cassegrain) med en öppning på 35 cm och en längd motsvarande nära 4 meter. Men med den speciella optiken behövs bara en tub med ca 1 meters längd. 

Förstoringen kan varieras med olika okular, från ca 80 ggr till ca 300 ggr. I de flesta fall begränsas dock synskärpan av luftens rörelser, s k turbulens. Teleskopet kontrolleras av en liten dator som gör det enkelt att snabbt rikta in det mot tusentals olika objekt.

 

Vad kan man se?

På måndagsvisningarna brukar man i första hand visa månen och planeter, om dessa är synliga. Utöver detta kan visas nebulosor (t ex ringnebulosan i stjärnbilden Lyran), stjärnhopar (t ex den klotformiga stjärnhopen i stjärnbilden Herkules) eller galaxer (t ex vår närmaste granngalax, Andromedagalaxen). 

Välkomna att besöka oss, gratis inträde! Notera dock att observatoriet inte är öppet vid dåligt väder. Vid tveksamhet, titta på hemsidan under måndagseftermiddagen för att se vad som gäller.