Idag, den 14 maj, är det Teckenspråkets dag i Sverige. Vi i Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe, vill gärna bidra till kunskapen om detta fantastiska språk. Sandra visar i en film, hur några viktiga rymdord tecknas.

IMG 1156sm

Astronomins dag och natt blev en succé trots mulen himmel. Flera innehålls- och variationsrika kortföredrag lockade många besökare hela kvällen. Allt från Vintergatans hemligheter till astronomi från sydpolen stod på programmet. Se våra bilder och videor!

IMG 2865B

Ytterligare ett fint teleskop har donerats till observatoriet. Denna gång var det Carl Gustaf Werngren och Bodil Jensen som kontaktade oss med ett fint erbjudande. De donerade sin Meaderefraktor och tog den med sig när de besökte oss på Astronomins dag och natt. 

astroskulptur2

På Astronomins dag och natt den 23 sept invigdes planetskulpturen 2007 OR10, den sydligaste medlemmen i världens största modell av solsystemet, Sweden Solar System. Bland gästerna var Malmö kulturnämnds ordförande, Sylvia Björk samt prof Gösta Gahm, en av grundarna av solsystemsmodellen. Se våra bilder och videor!

IMG 1189sm

På nytt fick vi ett erbjudande man inte kunde säga nej till, nämligen en ny jättefin donation, denna gång ett teleskop från Stephen Smith i Skanör. Det handlar om ett utmärkt Maksutov-teleskop med stabilt stativ.

IMG 0816sm

Lördags- och söndagskvällen var observatoriet öppet för stjärnfallsskådning. Första kvällen var det mer regn än meteorer som hängde i luften. Detta hindrade inte flera intresserade besökare. På söndagskvällen klarnade det upp och då ökade både meteor- och besöksströmmen.

IMG 0862sm

Det vackra vädret sammanföll med vår speciella klubbkväll till vilken både nya och gamla medlemmar var välkomna. Uppslutningen var lika god som hamburgarna och korvarna. Det blev mycket samvaro och också en del observationer på den långsamt mörknande himlen.

kvant

Den 18 maj kl 19 på observatoriet har vi åter en amatörastronomikväll - denna gång med "Special Edition". Vår nye medlem Magnus Kvant är tillfälligt på besök från Frankrike och kommer att berätta om sitt specialintresse, nämligen hur en amatörastronom kan göra spektroskopi med rimliga medel.

IMG 5811sm

Ett telefonsamtal från Per Mårtensson till ordföranden ledde till en fin donation av ett modernt och värdefullt teleskop till observatoriet. Det kommer att hjälpa oss både i vår gatuastronomi och i vår utlåningsverksamhet.

IMG 0129sm

Vernissagen på årets astrokonstutställning blev en succé. Reidun Enoksson, bibliotekschef i Oxie, invigningstalade inför en intresserad och mångfaldig publik. Konsten visas på Tycho Brahe-observatoriet kl 12-16 under alla påskdagarna.