IMG 8566

Merkuriuspassagen blev på alla sätt en succé. Merkurius själv höll tiden och solen var på sitt bästa humör. Det smittade av sig på de många besökande som för första gången i sitt liv såg Merkurius, om än i silhuett. Sju olika teleskop stod till förfogande. 

Kl 13.12 naggades solskivan i kanten till glädje för den förväntansfulla publiken. Därefter pågick det lilla skådespelet i flera timmar då Merkurius långsamt och gradvis förflyttade sig. Publiktillströmningen var ganska jämn under eftermiddagen. Flera medier hittade ut till oss, bl a Kvällsposten/Expressen, Lokaltidningen, SR Sisuradio. Inomhus bjöd vi på webbutsändningar från Örebro och från ESA. Dessutom kortföredrag om Merkurius.

Många medlemmar hade mött upp och hjälpte till att visa vid teleskopen. Två av dessa var speciella solteleskop med filter som möjliggör observationer av sk protuberanser, dvs massautkastningar vid solranden.  För många blev passagen en häftig aha-upplevelse och stämningen var hög. Läs även Ulf R:s rapport i Cassiopeiabloggen. Samt ta en titt på Jon Saalbachs video.

Här är några referenser till andra media:

http://www.expressen.se/kvallsposten/kika-upp-mot-himlen-och-se-merkurius-i-dag/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=6428779

http://malmo.lokaltidningen.se/merkurius-lockade-manga-jordbor-/20160510/artikler/705119790

http://www.skd.se/2016/05/09/merkurius-passerar-solen-under-dagen/

 

Några bilder från arrangemanget:

 

 

En simulering av passagen, gjord med programmet Stellarium:

 

Bengt Rosengren observerade från Landskrona och gjorde denna fina sammansatta bild efter att ha följt hela passagen. Bilderna är tagna med en SLR-kamera kopplad i primärfokus till ett C8 teleskop. Exponeringstid 1/250 sekund, ISO 400. Solfilter "Solar View" typ A+.

rosengren

 

Foto: Bengt Rosengren