Observatoriet har inför astronomiåret 2009 fått det särskilda uppdraget att upplåta ett av våra stora teleskop för fjärrstyrda observationer. Skolor i hela landet kan kostnadsfritt få möjlighet att från egna klassrum styra vårt teleskop och dess ljuskänsliga CCD-kamera. Det blir möjligt att utforska universums ljussvaga fenomen som nebulosor, stjärnhopar och galaxer på hundratals miljoner ljusårs avstånd.
 Hur går det till?

Teleskopet kan styras via Internet. Med hjälp av en vanlig webb-läsare får man upp på sin skärm en datorgrafik som föreställer stjärnhimlen vid observationstillfället. Olika typer av intressanta himmelsobjekt kan förmarkeras. Genom att klicka på utvalt objekt dirigeras teleskopet på observatoriet att ställa in sig på motsvarande punkt på den verkliga stjärnhimlen. Ett annat program kontrollerar teleskopets ljuskänsliga digitala kamera. Exponeringstiden ställs in och bilden tas. När exponeringen är klar skickas bilden automatiskt till observatören. Bilden till vänster visar ett exempel. En artikel (PDF) från 2003 i Populär Astronomi beskriver systemet närmare.

 

 Preliminärbokning

Vi förbereder för närvarande de sista tekniska detaljerna kring projektet. Mera detaljerad information och ett särskilt bokningssystem kommer snart att finnas tillgängliga. Tills vidare går det bra att preliminärboka och ställa frågor om projektet till Peter Linde.

Mera info .