Joomla

 

kvantd

 

Nyligen hade vi åter en amatörastronomikväll - denna gång med "Special Edition". Vår nye medlem Magnus Kvant var tillfälligt på besök från Frankrike och berättade om sitt specialintresse, nämligen hur en amatörastronom kan göra spektroskopi med rimliga medel.

kvantc

Det blev mycket spännande kväll. Magnus, med kemistbakgrund, hade under senare år satsat på en fin amatörutrustning på sin hemmaplan vid franska medelhavskusten, inkluderande möjligheter att göra spektroskopiska undersökningar. Detta handlar ju att dela upp en stjärnas ljus i sina färgkomponenter. Från ett stjärnspektrum kan i bästa fall en stor mängd astronomisk information utläsas. Det handlar bland annat om stjärnans  yttemperatur, dess sammansättning och storlek men också om detaljer angående dess rörelseförhållande via analys av dopplereffekt.

Magnus berättade dels om gitter att sätta i teleskopets strålgång, dels om en hemmagjord spektrograf där stjärnljuset i teleskopfokus leddes via ljusledare för mer detaljerad analys. Han demonstrerade  den kvantbavancerade mjukvara som numera också står till förfogande för amatören att närmast automatiskt utläsa spektralinformationen.

De intresserade åhörarna insåg successivt att detta med amatörspektroskopi inte är utom räckhåll, utan tvärtom kan vara ytterligare ett mycket kraftfullt pedagogiskt hjälpmedel för att förklara universums mysterier. Observatoriet kommer inom kort att titta närmare på att också införskaffa hård- och mjukvara för att göra spektroskopi. kvant2

 
Joomla
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates by Compass Design