Mölletoftaskolan är den senaste skolan som bokar hela Tycho Brahe-observatoriets astronomiskolpaket för klass F-3. Det innebär att skolan både kommer till observatoriet och att vår astropedagog kommer på besök till skolan. Och så här gick det till när Mölletofta-skolan och jag möttes:







Torsdagen den 29 september kommer en förväntansfull grupp barn in genom dörren. En av flickorna, Alexandra, kommer fram till mig och frågar:

- Är det du som är experten?
- Ja, om det handlar om rymden, är det nog jag som är experten.
- Då ska du få en present av mig! och så räcker hon fram en egentillverkad grön rymdvarelse till mig.
- Tack så mycket! sa jag – jag blir så otroligt glad för sådana här presenter.


Med en sådan start kan det väl bara bli bättre och bättre? Lärarna hade tagit med barnen ut till observatoriet för att få en start på sitt hösttema ”Rymden”. Jag började med att berätta om Vintergatan och dess innehåll av stjärnor och nebulosor (=stjärnbarnkammare) . Här var barnen verkligen med och berättade tillsammans med mig om det vi såg på bilder. De var verkligen jätteduktiga! Den kunskap som de visade här hade de med sig in i temaarbetet. Besöket på Tycho Brahe-observatoriet var ju starten på temat, så lärarna hade inte hunnit med att berätta något.



Vi fortsatte med att ta en titt på vårt solsystem. Här blev det mest min uppgift att berätta om planeterna, medan barnen kom med många och bra frågor. När vi tittade på bilder av dvärg-planeten Pluto, och jag berättade om Walt Disneys hund Pluto och att de faktiskt delar namn beroende på att Walt Disney tyckte att det var ett så bra namn att han döpte ”sin” hund till just Pluto. Då sa en pojke att man kanske skulle kunna döpa om Plutos måne Charon till Musse eftersom ju hunden Pluto bor hos Musse, och de liksom hänger ihop. Vilken spännande idé! Kanske något för dem som bestämmer vad himlakropparna ska heta att fundera över?

Under hela besöket skrev lärarna ner de fakta som kom fram; de skrev faktiskt så att pennorna glödde. Fakta, som senare, skulle användas i den kommande undervisningen. Kvällen avslutades med att vi gick ut i teleskophuset för att ta oss en titt på observatoriets stora teleskop. Tyvärr var det molnigt, så en titt i teleskopet blev det inte. Våra besökare uppmanades att komma tillbaka en molnfri måndag, då det är gratis öppet hus med bl.a. tittar på aktuella himlaobjekt.

 

Fredagen den 8 oktober var det dags för mig, Tycho Brahe-observatoriets astropedagog, att göra ett besök på Mölletoftaskolan i Malmö. Lite klurigt var det att hitta, men inte alltför sent kom jag fram till rätt klassrum. Jag möttes av glada, igenkännande ansikten, som önskade mig välkommen. Barnen hade fått brev från en marsian, eller möjligtvis en marsipan, vars namn var mycket likt mitt. Kanske var det någon som jag kände?

När jag hade kommit in i klassrummet berättade jag att vi idag skulle arbeta med rymden hela dagen, och att vi skulle bygga planetmiljöer. Barnen fick dela upp sig i grupper efter planet-intresse, och därefter möblerades klassrummet om. Jag delade ut bygg-instruktioner och uppmanade barnen att läsa instruktionerna noga och fråga om det var några oklarheter. Rummet blev ändå för trångt, så några grupper flyttade till grannrummet. Och så började byggandet!

De som byggde de innersta små planeterna samt Pluto fick hjälp med att börja blanda till gipset och hälla det i skokartongerna, medan de som byggde de stora planeterna började med att vecka silkespapper och klippa hönsnät. Sedan användes målarfärg, skrivpapper, bomull, tandpetare och stenar för att färdigställa byggena.

Efter lunch, som bestod av den godaste köttfärslåda jag ätit, var det dags att redovisa för varandra hur byggena hade gått till. Barnen berättade, och jag ställde stödfrågor och sist fick varje grupp gå runt och visa upp sina planetmiljöer för de andra barnen. Det var stolta barn som gjorde allt detta!

Avslutade gjorde vi med att åter samlas i klassrummet för en stunds frågeställande. Sist av allt kom ett av barnen fram med en hopbunden ”bok” full med otroligt vackra och fina teckningar med rymdtema. Jag tog mig för hjärtat, och tackade så mycket för denna present. Jag bara älskar att få sådana här gåvor. Så applåderade vi varandra, och så var dagen till ända. En fantastiskt bra dag!

 

Peter Hemborg