Konstellationer som är klart synliga under maj är Kräftan (Cancer), Ormbäraren (Ophiuchus), Tvillingarna (Gemini), Lejonet (Leo) som just nu befinner sig sydväst, Jungfrun (Virgo) för att nämna några. Vi förlorar också en kär vän, Orion som börjar dyka bortom horisonten före skymningen och vi kommer inte att få se honom förrän vinterhalvåret igen.
Planeterna Saturnus, Venus och Mars fortsätter att dominera under hela maj och är enkla att hitta redan under tidiga kvällar. Det är ännu inte angeläget att observera men Mars hamnar i ockultation med månen den 6 december 2010.
När vi observerar Jungfrun (mytologin: syster till rättvisans gud Astræa och dotter till Jupiter) så tittar vi mot den näst största konstellationen på stjärnhimlen (1294 kvadratgrader) med sin α-stjärna (alpha-stjärnan) Spica ett binärsystem med omloppstid på enbart fyra dagar. Jungfrun omringas även av ett stort antal Messier-objekt såsom M90, M86, M61, M49 för att nämna några. Konstellationen har även en dominant grannstjärna Arcturus tillhörandes Björnvaktarens konstellation (Böötes).
Tyvärr är radioteleskopet fortfarande inte igång, men vi hoppas framöver att kunna observera en stark radiokälla M87 (en massiv radiogalax) som är en elliptisk galax av typen E1. Galaxen skjuter ut stora mängder materia som sträcker sig flera ljusår mot rymden. M87:ans diameter är 120 000 ljusår och befinner sig ca 50 miljoner ljusår från oss.
Norrut har vi just nu Cassiopeia i sin lägsta position under året och Karlavagnen (Stora björnen) högst upp.


Niklas Henricson
Observatoriechef vid Tycho Brahe Observatoriet