För ett tag sedan exploderade en supernova i den närbelägna galaxen M101 i stjärnbilden Stora Björnen. Den 9 oktober observerades den också från Tycho Brahe-observatoriet. Ljusstyrkan var då ungefär magnitud 12.

Supernovan flammande upp den 24 augusti i spiralgalaxen M101. Denna galax ligger ca 21 miljoner ljusår bort. Som ljusast har novan varit av magnitud 10 och den avtar alltså nu successivt.

Den är av den intressanta typen Ia. En sådan supernova uppkommer ur ett dubbelstjärnesystem där komponenterna har olika massor från början. Den ena stjärnan utvecklats först till slutstadiet vit dvärg. Efter ytterligare en tid utvecklas dess granne till en röd jättestjärna varvid materia från denna faller ner på den heta vita dvärgen. Då utlöses en enorm explosion.

Stjärnans ljusstyrka blir då ca 5 miljarder gånger större än solens. Av detta skäl är den lätt att observera även på kosmologiska avstånd.

 

Då supernovor av typ Ia uppvisar ett liknande förlopp varje gång en sådan exploderar kan de användas som "standardljus" för att bestämma avstånden till mycket avlägsna galaxer. Tillsammans med mätningar av radialhastigheten är detta grunden till upptäckten av den snabba expansionen av universum, som belönats med årets Nobelpris i fysik.

 

 

Bilden av supernovan tagen på observatoriet togs under besvärliga omständigheter. Dels befann den sig över Malmös stadsljus, dels var månljuset starkt besvärande. Bilden är en sammanläggning av 20 stycken 30 sekunders exponeringar. Till höger ses en blinkjämförelse med en annan bild som tidigare tagits på observatoriet.