En födelsedagspresent! Det var vad Anton fick av sin farfar Tommy och farmor Solweig. Presenten var ett besök på Tycho Brahe-observatoriet.

Farfar Tommy hade beställde en visning för en rymdintresserad pojke. Vi kom alla fram till Oxie i stort sett samtidigt. Jag bjöd in dem, och vi började med att möblera om, så att soffan kom att stå framför vita duken. Är man bara tre besökare kan man gott få sitta bra! Så började Resan i rymden, som visningsserien för de allra yngsta heter.



Anton var helt med på vad man behöver packa ner för en vistelse i rymden: luft, mat, vatten, rymdkläder, bl.a. Sedan åkte vi ut i rymden. Vi såg på stjärnor och Vintergatan, vi såg på Solen och våra planeter. Anton blev mer och mer modig, och berättade tillsammans med mig, massor av fakta. Han visste att det fanns olika färg på stjärnorna. Han kunde mycket om Solen, planeterna och kometerna. Innan vi gick ut i teleskophuset skrev Anton och hans farfar och farmor några vänliga ord i observatoriets gästbok. Avslutade gjorde vi alltså med att titta på och in i teleskopet.

 


Peter Hemborg